24 iunie 2011

C O N C E R T E S T I V A L
VALSURI ŞI TANGOURI NEMURITOARE

Dirijor: NICOLAE URSU
Solist: CONSTANTIN FLORESCU
Participă CORUL “LYRA” din Botoşani,
pregătit de DRAGOŞ BOICU

În program:

Să-mi cânţi cobzar – muzica şi versurile: ***
De ce nu vii – muzica şi versurile: Nelu Danielescu
Tangoul de demult – muzica: Gherase Dendrino;
versurile: George Mihalache
Deschide, deschide fereastra – muzica şi versurile: ***
Ce faci, inimă? – muzica: Constantin Bardan;
versurile: Galina Furdui
Ai revenit – muzica: Ioan Tomescu; versurile: Stelian Filip
Potpuriu de tangouri celebre (I):
Zaraza; Iubesc femeia; Doi ochi albaştri
Firicel de floare albastră; Două viori;

– P a u z ă –

Vezi, rândunelele se duc- muzica: Karl Drecher;
versurile: Mihai Eminescu
Mai am un singur dor – muzica: Guilelm Şorban;
versurile: Mihai Eminescu
Pe lângă plopii fără soţ – muzica: Guilelm Şorban;
versurile: Mihai Eminescu
Amintiri, flori de gând – muzica şi versurile: Emil Gavriş
Potpuriu de tangouri celebre (II):
Astăzi e ziua ta; Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară;
Mi-e dor de casa; La căsuţa albă;
Ce cauţi tu în viaţa mea;
Cântaţi romanţele – muzica: Alexandru Mateiaş;
versurile: Ioana Diaconu
Ţărăncuţă, ţărăncuţă – muzica: Ion Vasilescu;
versurile: Eugen Mirea
Ciobănaş cu trei sute de oi – muzica: Pascal G. Alex;
versurile: M. Lydic

NICOLAE URSU
S-a născut în anul 1949, în localitatea Dârju din judeţul Harghita. A început să studieze muzica la Liceul de Muzică din Braşov, având ca instrument principal cornul. A continuat apoi la Conservatorul de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde i-a avut ca maeştri pe Emil Simon (dirijat orchestră), Cornel Ţăranu (armonie, forme muzicale, stilistică), Max Eisikovits (contrapunct şi fugă), Gheorghe Merişescu şi Romeo Ghircoiaşiu (istoria muzicii), Dorin Pop (dirijat cor) şi alţii. După absolvirea conservatorului, de mai bine de trei decenii, Nicolae Ursu este profesor la Liceul de Artă din Botoşani, fiind însă, prezent periodic la pupitrul dirijoral al Filarmonicii.

CONSTANTIN FLORESCU
Este un interpret ieşean cu peste trei decenii de activitate artistică în care a cântat piese aparţinând mai multor specii muzicale de largă popularitate: romanţe, valsuri, tangouri, canţonete. A fost distins cu premii la mai multe concursuri naţionale; între altele, este deţinătorul Trofeului Crizantema de Aur, acordat în cadrul cunoscutului concurs de la Târgovişte. A realizat înregistrări pentru radio (unele şi pentru tv) cu peste 200 de astfel de piese. A prezentat aceste piese în recitaluri şi concerte susţinute în ţară şi peste hotare (la Chişinău). Piesele interpretate de Constantin Florescu sunt înregistrate pe discuri şi casete audio: 6 CD-uri, 10 casete, 4 discuri Electrecord; împreună cu casa de discuri Roton a înregistrat 2 CD-uri cu tangouri româneşti aparţinând compozitorilor generaţiei de aur. În anul 2005, Revista de specialitate Actualitatea muzicală l-a nominalizat pentru un premiu pentru activitatea de păstrare a melodiilor tradiţionale româneşti.
Iată şi câteva puncte de vedere ale protagonistului acestui concert, Constantin Florescu:
Melodiile prezentate mai sus le-am ales cu grijă, dintr-un repertoriu de peste 200 de piese, ţinând cont de preferinţele publicului. În peste treizeci de ani de activitate, m-am convins de exigenţa publicului, iar respectul meu pentru acest public şi pentru muzica românească în general, îl exprim prin concertul Valsuri şi tangouri nemuritoare.

O menţiune importantă se cuvine a fi făcută pentru GHEORGHE ŞEFCIŞIN, un muzician din Chişinău (Republica Moldova) care a realizat aranjamentele vocal-orchestrale ale acestor miniaturi muzicale, sentimental-tradiţionale, intrate în conştiinţa generaţiilor cu ceva mai multă experienţă de viaţă. Unele dintre ele sunt gândite într-o înveşmântare sonoră mai bogată, cu un spor de culoare şi expresie prin includerea corului.
De această date melodiile respective vor putea fi audiate şi de botoşăneni în întregul lor colorit sonor, graţie participării Corului LYRA din Botoşani, pregătit de profesorul DRAGOŞ BOICU.

Iar participarea corului o datorăm sponsorizării acestuia de catre Compania COTNARI.

Galerii FOTO
Galerii VIDEO

Filarmonica Botosani - Toate drepturile rezervate!