17 iunie 2011

Dirijor: ILARION IONESCU-GALAŢI

În program:

1. E. Elgar: Fast şi ceremonie – Pomp and Circumstance Marches
2. J. Lennon: Aici, acolo, pretutindeni – Here, there, everywhere
3. D. Ellington: Caravana
4. L. Anderson: Fiddle-Faddle
5. J. Williams: Muzică din filmul Războiul stelelor
6. J. Williams: Muzică din filmul Superman
7. R. Hayman: Pops – Hoe down, colaj de muzică country americană

– Pauză –

1. Grigoraş Dinicu-Pancho Vladigherov: Hora staccato
2. Mircea Chiriac: Serenada
3. A. Dvorák: Dans slav nr. 8
4. J. Brahms: Dans ungar nr. 5
5. A. Haciaturian: Vals din Suita Masquerade (Bal mascat)
6. J. Strauss: Polca Cucul – Im Krapfenwaldl
7. J. Strauss: Valsul Imperial
8. Josef Strauss: Polca fierarului – Feuerfest

ILARION IONESCU-GALAŢI. S-a născut la Iaşi, în data de 17 septembrie 1937. Iniţial a studiat vioara; până la 12 ani, în particular, cu Jean Bobescu, iar din anul 1949, la Liceul de Muzică din Bucureşti (chiar de la înfiinţarea acestei instituţii) şi apoi la Conservatorul de Muzică din acelaşi oraş, ale cărui cursuri le absolvă în anul 1959. Ca violonist, Ilarion Ionescu-Galaţi a fost distins cu Premiul I la Concursul George Enescu, ediţia 1960; a cântat ca solist cu toate orchestrele din ţară, parcurgând mare parte din repertoriul specific ba, mai mult, a fost primul interpert din România al Concertului nr. 1 pentru vioară de D. Şostakovici; a efectuat turnee cu programe de recital în China, Mongolia, Franţa, Spania, Rusia; a cântat cu mari dirijori ai epocii… Dar puternicul său talent muzical nu s-a putut limita la cele doar patru coarde ale violinei.
A început studiul dirijatului, mai întâi în particular, cu Mircea Basarab, şi apoi, între anii 1965-1968, la Ecole Normale Superieur de Musique din Paris (Franţa), cu Pierre Derveaux şi Charles Munich, obţinând Premiul I şi Licence a l’unanimite de Jury; în anul 1970 a mai participat la două serii de cursuri susţinute de Eugene Ormandy, la Philadelphia, şi Leopold Stokovski, la New York. Din anul 1968 a ocupat, prin concurs, postul de dirijor permanent al Filarmonicii Gheorghe Dima din Braşov, post pe care l-a deţinut până la pensionarea sa (1999). În diferite perioade, maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi a deţinut prin cumul şi alte posturi de dirijor cu caracter permanent: la Teatrul Muzical din Braşov (1980-1985), la Orchestra Simfonică din Gavle Suedia (1972-1982), la Orchestra Simfonică din Winterthur Elveţia (1980-1984) şi la Orchestra Simfonică din Istanbul Turcia (din anul 1977). De asemenea, a colaborat cu multe orchestre importante din Europa, America şi Asia, avându-i sub bagheta sa pe toţi marii solişti români ai epocii, precum şi pe mulţi dintre marii solişti ai ţărilor în care a concertat.
Dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi a realizat un număr însemnat de înregistrări radio şi pe discuri, atât în ţară cât şi peste hotare; pe lângă activitatea interpretativă a susţinut şi o bogată activitate pedagogică, a participat la numeroase festivaluri sau în jurii de concurs. Pentru activitatea desfăşurată, maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi a fost onorat cu distincţii culturale, atât în România cât şi în alte ţări precum Turcia şi Japonia.

Galerii FOTO
Galerii VIDEO

Filarmonica Botosani - Toate drepturile rezervate!